România este țara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. În 2019, numărul accidentelor rutiere fatale din România a ajuns la 96 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă aproape dublul mediei UE (51 cazuri) și situează România pe primul loc în Europa.

Deputatul USR PLUS Cristian Ichim a depus, joi, un proiect de lege pentru reglementarea utilizării unui sistem video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice, informează formațiunea politică.

Principalul scop al utilizării unui astfel de sistem îl reprezintă prevenirea accidentelor rutiere pe drumurile cu cele mai dese și mai grave accidente. Proiectul de lege a fost conceput în urma consultării cu cetățeni, cu specialiști din Ministerul de Interne și Ministerul Transporturilor, cu experți în siguranță rutieră, spune sursa citată.

„România este țara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Numărul accidentelor rutiere fatale din țara noastră este aproape dublu față de media Uniunii Europene.

Suntem singura țară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice. Datorită unui astfel de sistem care există în statele europene, numărul accidentelor rutiere și rata mortalității în urma acestora au scăzut considerabil”, declară deputatul USR PLUS Cristian Ichim.

Încălcarea codului rutier se înregistrează automat, amenda vine direct acasă

Sistemul video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice ar urma să colecteze informații din trafic prin intermediul echipamentelor montate pe infrastructura rutieră.

Sistemul va detecta abateri ale șoferilor precum:
– circularea cu viteză peste limita legală
– nerespectarea prevederilor privind trecerea la nivel cu calea ferată
– nerespectarea culorilor semaforului
– neacordarea de prioritate pietonilor
– absența unui ITP valabil
– nepurtarea centurii de siguranță
– neutilizarea luminilor de întâlnire
– depășirea masei maxime admise

Șoferii care nu vor respecta regulile vor fi înștiințați direct cu privire la eventualele încălcări ale legii și li se va transmite amenda direct la domiciliu.

De asemenea, sistemul va permite monitorizarea zonelor riscante ale traficului și, în urma procesării datelor, va stabili indicele de încălcare a reglementărilor rutiere și coeficientul de siguranță rutieră aferent drumurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.